Privacy op internet

Privacy op internet is een hot item. Na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA zijn we ons allemaal ervan bewust geworden dat alles wat je via het internet doet, meebekeken kan worden door derden. Natuurlijk heb je als brave burger niets te verbergen voor de inlichtingendiensten, maar je wil ook niet dat al je data zomaar te grabbel ligt voor hackers of voor online marketing doeleinden.

Volledige anonimiteit is onmogelijk op het internet. Maar er zijn een aantal stappen die iedereen zou moeten nemen, ook al heb je niets te verbergen.

Ghostery

Ghostery-LogoVele websites bevatten trackers, dat zijn stukjes code die informatie opslaan over jouw surfgedrag. Deze data is grof geld waard voor bedrijven zoals google en facebook en kan gebruikt worden om doelgerichte advertenties op je af te sturen.

De facebook like knop is een goed voorbeeld hiervan.Telkens wanneer je een webpagina bezoekt waarin deze facebook like knop verschijnt, zal facebook jouw ip-adres loggen, ook al heb je zelf geen facebook account. Zo zijn er nog tal van andere diensten die informatie verzamelen via diverse trackers in de vorm van handige plugins, cookies of stukjes code op een website.

Indien je niet wil dat diverse bedrijven data verzamelen over je surfgedrag kan je best de “Ghostery” plugin installeren in je browser.Deze blokkeert alle trackers die zich op een pagina bevinden en geeft je zelf de controle over welke data je wil versturen.

Downloadlink: https://www.ghostery.com/try-us/download-add-on/


VPN Verbinding

vpn

Een algemene regel is om nooit in te loggen op websites wanneer je via een openbaar wifi-netwerk surft en zeker geen geldtransacties uit te voeren. Je weet immers nooit wie er allemaal meekijkt Er zal talloze manieren om je data te onderscheppen die je via het wifi-netwerk verstuurd om zo toegang te krijgen tot je bankgegevens, mailaccounts, social media accounts enz.

Om je anonimiteit  én veiligheid te beschermen op onbekende netwerken is een VPN verbinding de ideale oplossing. Dit is eigenlijk een must voor iedereen die vaak vanuit het buitenland werkt of betalingen uitvoert. Een vpn netwerk zorgt ervoor dat al je dataverkeer via een geëncrypteerde verbinding getunneld wordt via een privé-netwerk. Hierdoor is het voor derden onmogelijk je data te onderscheppen op onbekende en publieke wifi-netwerken.

Een VPN-server kan je eventueel thuis of in je bedrijf opzetten. Maar je kan evengoed een abonnement nemen bij VPN service. Wie volledige anonimiteit wil kan er best eentje uitkiezen die geen logs bijhoudt.


Tor Netwerk

tor

Het TOR-netwerk is een veelbesproken service die je anonimiteit op het internet versterkt. Niet alleen geeft het toegang tot het omstreden “darkweb”, maar je kan er ook anoniem mee surfen op het gewone internet. Alle data die je verzend of ontvangt wordt reist via diverse servers met een gelaagde encryptie naar hun eindbestemming, zodat het (bijna) niet te achterhalen valt waar de data vandaan komt of heen gaat. Het installeren van TOR is even simpel als het installeren van een browser.

Dankzij het TOR-netwerk kan men in landen waar het internet gecensureerd wordt zoals China, toch verbinding maken met de buitenwereld.

In tegenstelling tot een VPN-Verbinding biedt het TOR-Netwerk géén bescherming voor je anonimiteit op onbekende wifi-netwerken. Het verbergt enkel je locatie, maar lokaal kan men nog steeds je data onderscheppen alvorens het via het TOR-netwerk verstuurd wordt.

Downloadlink: https://www.torproject.org/


Linux Tails

tails

Toen Edward Snowden zijn onthullingen aan de buitenwereld wou bekendmaken had hij nood aan een beveiligd besturingssysteem met anonieme internetverbinding om te voorkomen dat de NSA zijn locatie kon onthullen. Gelukkig bestaat er de linux-distributie Tails, dat volledig gericht is op privacy.

Het besturingssysteem kan geïnstalleerd worden op een usb-stick of sd kaartje zodat je het vanop iedere computer snel kan booten en een beveiligde verbinding tot stand kan brengen zonder sporen achter te laten.

Downloadlink: https://tails.boum.org/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *